KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Son günlerde, avukatların barolara kayıt zorunluluğu ile avukatların üst meslek örgütü olan Türkiye Barolar Birliği’nin ünvanından “Türkiye” ibaresinin kaldırılacağına ilişkin tartışmalar, kamuoyunu meşgul etmektedir.

Avukatların meslek örgütünün isminden “Türkiye” ibaresinin çıkartılması veya avukatların baroya kayıt zorunluluğunun kaldırılması; geçmiş yıllarda yaşanan ve bazı baroların hukuksuz olarak sözde bölgesel barolar birlikleri kurma çabalarını cesaretlendirecek, bölücü akımların güçlenmesine sebebiyet verecektir. Baroya kayıt zorunluluğunun kaldırılması veya belirli sayıda avukatın bir araya gelerek baro benzeri yapılar kurmasının önünün açılması; etnik, siyasi, bölgesel hatta mezhepsel oluşumların ortaya çıkmasına ve yargının kurucu unsurlarından birisi olan savunma mesleğinin bağlı olduğu kurumların siyasallaşmasına veya marjinalleşmesine yol açacaktır.

Avukatların baroya kayıt zorunluluğunun kaldırılması ya da küçük ve etkisiz birden fazla baronun kurulması, avukatların büyük emekler vererek kazandığı sosyal haklar ile özlük haklarına telafisi imkansız zararlar verecektir. Gündemde tartışılan baro yapısı ile mesleğin ifası esnasında uyulması gereken meslek kuralları ve etik değerlerde farklılıklar oluşması kaçınılmaz olup; disiplinden ve melsektaş dayanışmasından uzak bir çalışma ortamının ortaya çıkacağı açıktır. Staj, disiplin, sosyal haklar ile özlük hakları gibi bir çok konuda baroya kayıt zorunluluğunun ortadan kaldırılması ile Avukatlık mesleğinin kayba uğrayacağı ve günden güne eriyen mesleğe olan itibarın da azalacağı dikkate alınmalıdır.

Mevcut kanuna göre baroların ve TBB’nin seçim usulü demokratik ve çoğulcu değildir. Bu nedenle her düşünceden mesleğe ve meslektaşlarımıza hizmet etmek isteyenlerin temsilinin sağlanması için mevcut seçim sistemi adaletsiz ve antidemokratiktir. Avukatların düşüncelerine ya da hayata bakışlarına göre nispi temsil sistemi uyarınca barolar ve TBB nezdinde temsil edilmemesi, tüm bu tarışmaları tetikleyen en önemli sorundur. Nispi temsil diğer meslek örgütlerinin bir kısmında başarı ile uygunlanmaktadır. Nispi temsil bir an önce barolara ve TBB’ye getirilmelidir. Tüm bu tartışmaların temelindeki temsil sorununun baroların ve TBB’nin demokratik baskı gücünü azalttığı ve günlük olaylara bakış açısını daralttığı tartışmasızdır.

Mevcut 1136 sayılı Avukatlık Kanununda tartışılması gereken avukatlık sınavı, staj, hukuk eğitimin kalitesinin arttırılması, reklam yasağı gibi mesleğin kalitesini arttıracak hususları tartışmak dururken, sadece baroya kayıt zorunluluğunun tartışılması, bu tartışma esnasında barolarda temsile ilişkin sıkıntıların dile dahi getirilmemesini doğru bulmuyoruz.

Türkiye Barolar Birliği yukarıda belirttiğimiz eksiklikler ve yetersizliklerine rağmen düşünceleri ve hayata bakışları farklı olan tüm avukatları üyesi olarak barındırmaktadır. TBB tüm meslektaşlarımızın görüşüne saygı duymalı, çalışma grupları ile tüm meslektaşlara da Türk Milletine hizmet etme olanağı sağlanması için gerekli koşulları oluşturmalıdır. Özellikle temsildeki adalet konusundaki eksiklikleri giderdikten sonra, Türkiye Barolar Birliği ve baroların, Ülkemizdeki en demokratik ve saydam meslek örgütleri olacağına inanıyoruz.

Meslek kuruluşlarında; Türklüğe, Türk Milletinin ve Türk Ordusunun manevi kimliğine, vakar ve haysiyetine yakışmayan söylem ve tutum içerisinde bulunan her kim olursa olsun, hukuk ve demokrasi sınırları dahilinde gereken her türlü yaptırımın uygulanması için sonuna kadar gidilmeli ve hakeden kişiler cezalandırılmalıdır. Ancak TBB ile baroların tamamının, terör destekçileri ve gruplarıyla aynı kefeye konularak adeta cezalandırılmasını da, doğru ve hakkaniyetli bulmuyoruz.

Meslek kuruluşlarının yöneticilerinin milli çıkar ve manfaatlerimize aykırı ya da bölücü faaliyetlerde bulunması veya meslek kuruluşları için değil şahsi veya siyasi ikbal peşinde olmaları kurumların kurumsal kimliklerinin yok edilmesine gerekçe yapılmamalı, meslek kuruluşlarının tüzel kişilikleri ile yöneticileri birbirlerine karıştırılmamalıdır.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği; “Ne Mutlu Türk’üm Diyene!” sözünü şiar edinmiş, barolara ve Türkiye Barolar Birliği’ne kayıtlı avukatların mensubu olduğu HUKUKİ MÜCADELE DERNEĞİ adına kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 

HUKUKİ MÜCADELE DERNEĞİ

64 cevaplar
  1. Big Farm
    Big Farm says:

    I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks

  2. Rosaleen Mellor
    Rosaleen Mellor says:

    What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Good job.

  3. hire a hacker for snapchat
    hire a hacker for snapchat says:

    You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  4. puravive
    puravive says:

    What Is Puravive? Puravive is a natural weight loss supplement that is known to boost the metabolic processes of the body.

  5. Sumatra Slim Belly Tonic reviews
    Sumatra Slim Belly Tonic reviews says:

    Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

  6. Red boost reviews
    Red boost reviews says:

    Great post and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thx 🙂

  7. Livpure review
    Livpure review says:

    Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say you have done a amazing job with this. In addition, the blog loads super quick for me on Safari. Excellent Blog!

  8. Sumatra Slim Belly Tonic reviews
    Sumatra Slim Belly Tonic reviews says:

    This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  9. Tonic Greens
    Tonic Greens says:

    I was wondering if you ever considered changing the page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.